Al eerder schreef ik over ‘schrikken mag’. Een paard spanning laten hebben zonder correctie te geven geeft een gevoel van veiligheid. Een paard corrigeren als er spanning is werkt averechts. Een paard kan niet ‘doen alsof’ en een paard doet niks ‘om jou te pesten’. Een correctie bij spanning bevestigt het onveilige gevoel en zorgt er dus niet voor dat je paard om leert gaan met die spanning. Eerder dat hij zich nog onveiliger voelt en wellicht nog meer spanning zal hebben in de toekomst.
Hoe kun je dan wel het beste reageren als je paard schrikt of spanning heeft? Als we uitgaan van het rijden is stap 1 om je reflexen onder controle te krijgen (makkelijker gezegd dan gedaan!) en in eerste instantie je teugels los te laten in plaats van vast te pakken. Je paard de ruimte geven om te mogen ‘vluchten’ vergroot een gevoel van veiligheid. Als je een paard hebt dat buitenproportioneel veel spanning heeft en het bijvoorbeeld op een lopen zet en niet meer stopt is er meer werk aan de winkel.
Het is dus essentieel om je paard een gevoel van veiligheid te geven, zelfs in spannende situaties. Een schriktraining kan je paard laten wennen aan enge dingen, maar leert hem in basis niet omgaan met de onverwachte enge dingen. Die zijn niet te oefenen, ze zijn niet voor niks onverwacht. Een plastic zakje in het bos is nou eenmaal heel anders dan een plastic zakje in een bak in een gecontroleerde setting.
Zorg er dus voor dat je je paard leert om nieuwsgierig te zijn. Leer hem, in eerste instantie in een gecontroleerde setting, dat hij niet gedwongen wordt, maar dat hij de tijd krijgt om zelf te onderzoeken. Zorg ook dat dit onderzoekende/nieuwsgierige gedrag iets positiefs oplevert. Dit zorgt ervoor dat ze ‘aan’ blijven en zich niet afsluiten. Een paard dat na blijft denken is veiliger dan een paard dat zich afsluit en vlucht. Als je je paard kan leren dat hij open kan blijven en op zijn eigen tempo mag blijven nadenken en nieuwsgierig kan zijn, krijgt hij het vertrouwen om de spannende dingen aan te gaan en te ontdekken. Elke keer dat dit lukt zal hij groeien en zich steeds veiliger voelen om zelf na te blijven denken.