Wat ik met positief trainen bedoel is het zorgen voor een gemotiveerd paard dat zelf nadenkt en zelf naar het juiste antwoord op de gestelde vragen zoekt.
Aanleren wat je wél wil
Een belangrijk onderdeel in de training is dan negeren wat je niet wil (als mogelijk en veilig) en belonen wat je wel wil. Leg de focus niet op het corrigeren van gedrag dat je niet wil. Dit gedrag is op dat moment al gebeurt en dus is dat pad al versterkt in de hersenen. Zorg liever dat je het paard leert wat hij wél kan doen in plaats van dit gedrag. Zo ontwikkel je een nieuw pad in de hersenen, dat op termijn de overhand kan gaan nemen.
Belonen
Het belangrijk om, bij het aanleren van iets nieuws, ook een ‘poging tot’ te belonen en daarna ook het eerste stapje dat goed gaat of zelfs het eerste halve stapje. Als je een paard op dat moment leert om in de goede richting te denken, gaat het zijn best doen en kweek je motivatie.
Let op met te lang doorgaan met een moeilijke oefening. Vraag je te lang iets dat veel moeite kost, dan groeit er juist frustratie en onbegrip. Deel het op in korte stukjes en beloon als het even goed gaat. Het paard weet op die manier wat er van hem verwacht wordt en ook dat dit iets oplevert (ontspanning en ophouden van de hulp).
Dit laatste, het wegnemen van ‘iets negatiefs’ (de hulp), noemen we negatieve bekrachtiging/beloning. Dit zegt dus niet dat je iets negatiefs doet, maar dat je iets wegneemt waardoor een gevoel van beloning wordt gecreëerd. Positief bekrachtigen betekent dat je iets toevoegt (een beloning). Dit komt al snel neer op voer. Zeker een goede vorm van belonen, mits je het op het juiste moment, bij het juiste paard, bij de juiste oefening inzet. Bij verkeerde timing leer je al snel gedrag aan dat je niet wil (bijvoorbeeld zeuren om snoepjes).
Wachten
Een belangrijk onderdeel voor ons als mens bij het aanleren van een nieuwe oefening is wachten. Deel je hulp op in stapjes (van zo klein mogelijk naar zo groot als nodig). Geef de kleinste hulp en wacht. Wacht en observeer. Wat doet het paard met je hulp? Snapt hij de hulp? Zoekt hij naar het antwoord? Gebeurt er niets, dan kies je daarna voor je volgende stap in de hulp, en herhaal je je procedure. Ook (misschien wel júist) wacht je als het paard een verkeerd antwoord geeft. Blijf je hulp dan wel geven, maar geef hem de tijd om na te denken over wat je gevraagd hebt. Blijft hij het verkeerde proberen, ga dan naar je volgende stap in de hulp. Zoals eerder gezegd, beloon ook het eerste halve stapje of het denken in de richting van het juiste antwoord.
Hoe langer je wacht hoe groter het leereffect als het paard tóch zelf met het juiste antwoord komt. Dat zijn mooie momenten!