Je kunt hier terecht voor training van je IJslander. Omdat IJslanders nou eenmaal anders in elkaar zitten dan andere paarden (zowel fysiek als mentaal) is de methode hierop aangepast.
Hoe kan ik je helpen?
Het doel is een soepel en ontspannen paard dat op aanvraag de juiste spanning kan aannemen. Een blij en attent paard dat graag voor je wil werken. Er wordt gestreefd naar harmonie tussen ruiter en paard. Daarbij wordt een methode gebruikt waarbij de focus ligt op vertrouwen en positief leren. Welzijn is een belangrijk punt binnen de training, er wordt rekening gehouden met het totaalplaatje. Verder zijn lessen inclusief in de training, om zo te zorgen dat jullie als team weer naar huis gaan. Aan het eind van de training ontvang je daarnaast nog een eindverslag met een samenvatting van de training en advies voor de training in de nabije toekomst. Ik kan je helpen bij:
- Zadelmak maken en inrijden
- Intölten
- Doorrijden
- Ondersteuning bij revalidatie
- Gedragsvragen
- Zelf opleiden van je jonge paard
Ervaring
Negen jaar geleden ben ik gestart met Melódía Horsemanship, sinds meer dan 3 jaar ben ik fulltime trainer. Inmiddels heb ik meer dan 125 paarden in training gehad. 12% van de paarden die in training stond vond ook een nieuwe eigenaar.
Zadelmak maken en inrijden
Een goede start, belangrijk voor een jong paard! Het inrijden van een paard bestaat niet alleen uit het accepteren van een zadel en hoofdstel, ze moeten zoveel leren! De basis wordt hierbij gelegd in het grondwerk. De jonge paarden leren zoveel mogelijk vanaf de grond, zodat de stap naar het rijden zo klein mogelijk is. De hulpen, omgaan met spanning, een start met balanswerk, fijn als ze hier al vaardigheden in hebben voordat ze ook met het gewicht van de ruiter om moeten gaan. Ze leren dat ze zélf die spanning los kunnen laten in situaties die daarom vragen. Dit wil niet zeggen dat ze nooit meer iets eng zullen vinden, het blijven immers paarden, maar wel dat ze (hopelijk) op een dergelijk moment sneller de spanning los kunnen laten en meer vertrouwen hebben. Nadat de basis onder het zadel is gelegd wordt er verder gewerkt aan de rijtypische balans en het aanleren van een nieuwe balans met een ruiter op de rug. Bij IJslanders is de stap hierna het intölten.
*REVIEW
Quote
“Ik heb mijn jonge merrie de afgelopen maand in training gehad bij Lara. De bedoeling was om een fijne basis te leggen, en een begin te maken met rijden. Mijn jonge merrie kon soms wat spanning opbouwen wanneer ze iets niet snapte. In deze maand heeft ze ontzettend veel geleerd en is ze veel stabieler geworden in haar karakter. Wat je vooral goed kon merken is dat ze dingen met rust en vertrouwen heeft geleerd en daardoor duidelijk plezier heeft in het werk. Ze kent alle beginselen van rijden en heeft een hele mooie start gemaakt! Lara straalt heel veel rust uit en neemt de tijd, maar durft ook stappen te nemen die ervoor zorgen dat ze in een maand tijd veel heeft mogen leren. Dit alles met een positieve insteek en zonder stress. Ik ben haar enorm dankbaar en kan dan ook iedereen aanraden hun jonge paard bij Lara te laten beleren!”
~Sanne~
Intölten
Het intölten is een belangrijk onderdeel voor de IJslanders. Belangrijk is dat ze leren tölten op een manier waarbij ze hun lijf goed blijven gebruiken. Niet iedere IJslander tölt makkelijk. Het verschilt per paard op welk moment in de training het goed is om de tölt te starten. Als je paard hier staat om ingetölt te worden krijg je zelf een aantal lessen (inclusief bij de training) om te zorgen dat je thuis goed samen verder kan werken. Ook in het intöltproces is aandacht voor de juiste fysieke basis, zodat daar op een verantwoorde manier op verder gebouwd kan worden. Tölt je paard wel, maar zijn de gangen niet goed gescheiden of is hij erg lateraal/diagonaal? Dan kun je natuurlijk ook hier terecht en gaan we samen zorgen dat de puntjes op de ‘i’ worden gezet.
Doorrijden
Voor het doorrijden van een paard is het natuurlijk belangrijk om te weten wat het doel van de ruiter is. Op basis van dat doel en het betreffende paard maken we dan een trainingsplan wat er uiteindelijk voor gaat zorgen dat ruiter en paard een mooie combinatie worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om doorrijden, verbeteren van balans en/of scheiden van de gangen. Heb je een jong paard dat net ingereden is, waarbij nog wat dingen bevestigd mogen worden? Heb je hulp nodig om een bepaald patroon te doorbreken? Ben je zelf een tijd uit de running en wil je graag dat je paard wel doorgetraind wordt? Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.
Ondersteuning bij revalidatie
Heeft je paard een blessure (gehad) en mogen jullie de training weer opbouwen, maar weet je niet goed waar te beginnen en wil je hier graag ondersteuning bij? Dan kan ik je hierbij helpen. In overleg met de juiste professionals (dierenarts, fysiotherapeut/osteopaat/chiropractor, etc) stellen we een plan op voor de revalidatie van je paard en zorgen we dat zijn conditie weer op de juiste manier wordt opgebouwd en je paard weer “back on track” komt.
Gedragsvragen
Veel ‘probleem’gedrag komt voort uit angst en/of lichamelijk ongemak. Het paard heeft bepaald gedrag aangeleerd om ermee om te gaan. Vaak levert het probleemgedrag iets ‘positiefs’ op voor het paard (bijvoorbeeld het vluchten van hetgeen dat ‘eng’ is of van de pijn). Het is aan mij om te onderzoeken waar het gedrag vandaan komt en welke oplossing ervoor gevonden kan worden. Daarbij wordt altijd eerst onderzocht of er sprake is van lichamelijk ongemak. In minimaal 80% van de gevallen waarbij sprake is van een paard met probleemgedrag speelt dit mee. Daarom werken wij nauw samen met goede professionals. Verder ligt de basis in vertrouwen en respect, vanuit daar bouwen we verder. De belangrijkste voorwaarden voor het omgaan met een paard waar sprake is van ‘probleemgedrag’ zijn voor mij; rust, ruimte, regelmaat, duidelijkheid en beweging.
Vragen over gedrag van je paard? Ik help je graag!
*REVIEW
Quote
“Het is super fijn om training te krijgen bij Melódía Horsemanship. Lara kijkt samen met jou wat je doelen zijn en hoe die bereikt kunnen worden, maar ze kijkt ook naar wat je paard nodig heeft.
Zo ga je samen stap voor stap met rust en regelmaat zorgen dat je doel bereikt kan worden. Ze legt veel uit over wat jij doet en hoe je paard daarop reageert, maar ook wat je paard doet en hoe jij daar weer op reageert. Zo ontstaat er steeds wat meer bewustzijn over wat er nou in de samenwerking tussen jou en je paard gebeurd. Hierdoor kun je elke keer weer een stukje doel bereiken. Door deze trainingen ben ik veel zelfverzekerder geworden, ik en mijn paard kunnen nu veel beter communiceren en hierdoor kunnen we alles overwinnen!”
~Chloë~
Grondwerk
Doel of middel? Grondwerk is alles wat je naast je paard, samen met je paard, doet. Longeren, vrijheidsdressuur, loswerken, dubbele lange lijnen, lange teugelwerk, enzovoort. Maar zijn deze oefeningen een doel op zich? Of doen we dit met een hoger doel, en is het dus een middel?
Voor mij is grondwerk een middel. Ik doe grondwerk met paarden, maar wel met een doel. Zijn ze onder het zadel niet voorwaarts? Reageren ze niet goed of snel genoeg op bepaalde hulpen? Hebben ze moeite met stelling en buiging? Zijn ze nog niet ingereden? Dan ga ik naast het paard aan het werk om een basis te leggen voor het rijden. Wordt het dan opgelost door enkel grondwerk te doen? Nee, de laatste stap is toch altijd het rijden en daar verder werken. Grondwerk is wel de basis. Wordt die basis goed gelegd, dan zijn alle vervolgstappen makkelijker en fijner voor paard en ruiter.
Kortom, grondwerk is leuk als afwisseling en zeker goed als opbouw naar het rijden of om rijtechnische problemen op te lossen. Kijk wat je paard nodig heeft en ga samen aan de slag.