Een goede basis is goud waard

*Ook mogelijk om deel te nemen als toeschouwer.*

– Toegankelijk voor alle rassen –

Al jaren train ik jonge paarden. Door de jaren heen heb ik mijn eigen ‘methode’ ontwikkeld in hoe ik deze training opbouw. Vanuit hier is zowel het starttraject als het vervolgtraject voor jonge paarden ontstaan (zie info onderaan deze pagina). Wat ik belangrijk vind is dat de paarden een goede, positieve en solide basis hebben voordat ze een ruiter mee moeten nemen, maar ook daarna. Ideaal gezien zijn ze daar zowel mentaal als fysiek goed op voorbereid.

Ik zie de basis als een soort gebouw. Je kunt zonder fundering een heel mooi gebouw bouwen, maar vroeg of laat gaat het stormen en valt het gebouw in elkaar. Als we geen goede basis leggen komen we dat per definitie later in de training tegen. Dat geldt voor het mentale vlak, maar ook voor het fysieke vlak. Daarom zorgen we voor een goede fundering, dan hoeven we later geen stappen terug te zetten. De eerste keren dat je iets specifieks van je paard vraagt of dat je in een bepaalde situatie terecht komt kunnen het referentiekader vormen waar je later op gaat bouwen. Als je die eerste keer dus een positieve ervaring kan maken wordt het leuk om samen te werken en creëer je een gemotiveerd paard dat graag aan de slag gaat. 

Mentaal

“De algemene basis op mentaal vlak is vertrouwen, respect en om kunnen gaan met spanning.”

Deze punten krijgen we soms cadeau, soms niet. Sommige paarden komen met onvoorwaardelijk vertrouwen in de mens, anderen moeten leren mensen te vertrouwen. Sla je dit over dan kun je het nog wel eens moeilijk gaan krijgen als je de stap naar het rijden wil maken. Sommige paarden hebben wel vertrouwen, maar geen respect. Ook dat wordt uiteindelijk knap lastig, met name wat veiligheid betreft. Sommige paarden kunnen goed filteren, anderen zijn heel gevoelig en kunnen prikkels niet filteren. Ook dat laatste is van belang. Leer je een gevoelig paard niet hoe hij met spanning om kan gaan, dan kan het best eens zo zijn dat dit zich uiteindelijk bijvoorbeeld uit in vluchten tijdens het rijden. Laat de kans om op deze punten een goede basis te leggen dus niet schieten!

Fysiek

“De algemene basis op fysiek vlak is een paard dat lekker in zijn lijf zit en nergens ongemak heeft. Vanuit hier bouw je de bespiering op een verantwoorde manier op.”

Op fysiek vlak is het enerzijds simpel, anderzijds niet. We willen een paard dat lekker in zijn lijf zit, maar waar ligt daarbij de grens? Is ‘niet kreupel’ dan goed genoeg? Of willen we een paard dat al volledig goed in de bespiering zit, dat zo in rijtypische balans wegloopt met ruiter? Dat laatste ideaalbeeld hoeft natuurlijk niet, maar laten we wel de voorwaarden scheppen voor een paard dat ons kan dragen zonder daar fysiek op achteruit te gaan. We leggen in het jonge paarden traject alvast een kleine basis voor het werken aan balans en coördinatie. Verder is het voordat je echt gaat rijden raadzaam je paard eens te laten checken door een goede fysiotherapeut/osteopaat/chiropractor. Onder andere om eventuele gedragsproblemen door fysiek ongemak te voorkomen. Meer dan 80% van de ‘gedragsvragen’ die wij trainers zien heeft namelijk een fysieke oorzaak. Mooi als we dat kunnen voorkomen in plaats van genezen, toch?

De hulpen

Dan de hulpen, want met de basis mentale en fysieke punten kunnen we natuurlijk nog steeds niet opstappen en wegrijden. Zou het niet fijn zijn voor het paard, als hij een ruiter mee moet nemen, als hij verder alles wat we op dat moment in basis van hem willen al begrijpt? Dat hij de rest van de hulpen al kent en dus snapt wat er van hem verwacht wordt? Dat is de reden dat ik de training van de jonge paarden opbouw zoals ik dat doe. Tegen de tijd dat we erop gaan zitten kennen ze al wat we in de basis van het rijden van ze willen: ontspanning, sensaties aan het lijf, sturen, remmen, gas geven, stelling, voorhand- en achterhand verplaatsen en opstappen & afstappen. Dit zorgt over het algemeen voor meer succeservaringen, meer motivatie en meer zelfvertrouwen en geeft een basis om op te bouwen in de toekomst van het rijden. Ook geeft het een fysiek vertrekpunt om verder bespiering op te bouwen.

Starttraject jonge paarden

Voor wie?

Dit traject is bedoeld voor mensen die graag zelf hun jonge paard in willen rijden vanuit een positieve, goed opgebouwde basis. In het starttraject wordt de basis zorgvuldig opgebouwd en heb je aan het eind een zadel- en ruitermak paard.

 

Wat is het plan?

Het traject bestaat uit 2 lesweekenden en 6 lesdagen. Je leert de basis naar het rijden opbouwen volgens de methode die ik met de jonge paarden gebruik. Verder wordt er tussendoor theorie gedeeld over de oefeningen en ontvangt iedere deelnemer na afloop van de training een eindverslag over het eigen paard.

Het doel is dat je aan het eind van het traject een start hebt gemaakt met rijden en je paard klaar is om verder ingereden/doorgereden te worden. En hoe geweldig is het dan dat je dat helemaal zelf, samen met je paard, voor elkaar hebt gekregen?

 

Opbouw traject

Hoe ziet het jonge paarden traject eruit? De globale opbouw van het jonge paarden traject ziet er als volgt uit:

  • Start met de basis
  • Basisoefeningen balans
  • Omgaan met spanning
  • Wennen aan harnachement
  • Hulpen
  • Opstappen
  • Uitbreiding hulpen
  • Start met rijden!

Wat is jou investering?

De kosten zijn 1395 euro (incl. btw) in totaal. Daarvoor krijg je:

  • Startweekend inclusief eten & overnachting voor ruiter & paard.
  • 6 lesdagen inclusief lunch
  • Eindweekend inclusief eten & overnachting voor ruiter & paard.
  • Extra begeleiding thuis als nodig aan de hand van filmpjes die je in kan sturen.
  • Een eindverslag met tips voor de toekomst, toegespitst op jouw paard.

Ook als je al begonnen bent, maar toch extra aandacht wil besteden aan de basis is dit traject zeer geschikt. Groepen worden gepland bij 4 of meer aanmeldingen. Aanmelden kan dus altijd, plannen doen we bij voldoende aanmeldingen samen.

Het jonge paarden traject kan vanaf 4 personen ook op locatie gegeven worden.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Dit kan via onderstaande contactformulier.

Vervolgtraject jonge paarden

Voor wie?

Dit traject is bedoeld voor mensen die een jong paard hebben dat net zadelmak/ingereden. Als je graag zelf, met behulp van een positieve methode, de training van je paard op wil bouwen vanuit een gestructureerde basis, is dit traject misschien wat voor jou.

 

Wat is het plan?

Het traject bestaat uit een startweekend en 7 lesdagen. We bouwen de fysieke basis op volgens de opbouw die hier gebruikt wordt in training. Na afloop van elke lesdag ontvang je de besproken theorie en aan het eind van het traject ontvangt iedere deelnemer een eindverslag over het eigen paard.

Het doel is dat je aan het eind van het traject je paard een gedegen, fysieke basis hebt gegeven en gestart bent met de tölt.

 

Opbouw traject

Hoe ziet het vervolgtraject voor jonge paarden eruit? In dit traject ligt de focus op fysieke training, maar ook het mentale deel komt aan bod. De globale opbouw van het traject ziet er als volgt uit:

  • Basishulpen en voorwaarden te paard
  • Basistechnieken voor fysieke opbouw (o.a. grondwerk)
  • Nageven, stelling & buiging
  • Omgaan met spanning (o.a. grondwerk)
  • Uitbreiding basishulpen & buiging
  • Voorwaarden intölten
  • Intölten

Wat is jou investering?

De kosten zijn 1195 euro (incl. btw) in totaal. Daarvoor krijg je:

  • Startweekend inclusief eten & overnachting voor ruiter & paard.
  • 7 lesdagen inclusief lunch
  • Extra begeleiding thuis als nodig aan de hand van filmpjes die je in kan sturen.
  • Een eindverslag met tips voor de toekomst, toegespitst op jouw paard.

Ook als je paard al is doorgereden, maar je toch meer wil leren over het opbouwen van een fysieke (en mentale) basis en dit met je paard samen wil doorlopen, kun je deelnemen aan dit vervolgtraject.

Groepen worden gepland bij 4 of meer aanmeldingen. Aanmelden kan dus altijd, plannen doen we bij voldoende aanmeldingen samen.

Het jonge paarden traject kan vanaf 4 personen ook op locatie gegeven worden.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Dit kan via onderstaande contactformulier.

*REVIEW

Quote

Afgelopen half jaar heb ik met heel veel plezier met mijn jonge merrie meegedaan aan het jonge paarden traject bij Lara, Melodia horsemanship. Het was een heel mooi uitgestippeld pad. Iedere dag had een duidelijk onderwerp en alles kwam samen in het eind weekend. Heel leuk ook om te zien dat heel verschillende paarden dezelfde basisvaardigheden meekregen maar tegen het eind kregen ze steeds meer ieder hun eigen aanpak, echt op het individu toegespitst. Bij tussentijdse vragen kreeg je altijd heel snel antwoord, eventueel ondersteund met een filmpje om te laten zien wat precies bedoeld werd. 

 Van een jong onervaren paard, net uit de begrazing, heb ik nu een merrie die een goede basis heeft.Een mooie bijvangst is voor mij dat mijn merrie hierdoor meteen wat meer trailer ervaring en ervaring op een andere locatie heeft opgedaan en ik daarmee met vertrouwen met haar op pad kan. Daarnaast was het gewoon heel gezellig, altijd een positief opbouwende sfeer en goed verzorgd. Echt een aanrader!

~Hilde~

*CONTACT

Interesse in het starttraject en/of vervolgtraject voor jonge paarden?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op. Dat kan via het contactformulier of je kunt direct contact opnemen via email of telefoon.

Lara ter Mors

Trainer & instructeur

+31 (0)6 - 538 44 500

info@melodiahorsemanship.nl

Maandag - vrijdag 8 AM - 6 PM

Mariahout, Noord-Brabant

Verstuur bericht