Een goede basis is goud waard

– Toegankelijk voor alle rassen –

Al jaren train ik jonge paarden. Door de jaren heen heb ik mijn eigen ‘methode’ ontwikkeld in hoe ik deze training opbouw. Wat ik belangrijk vind is dat de paarden een goede, solide basis hebben voordat ze een ruiter mee moeten nemen, maar ook daarna. Ideaal gezien zijn ze daar zowel mentaal als fysiek goed op voorbereid.

Als we geen goede basis leggen komen we dat per definitie later in de training tegen. Dat geldt voor het mentale vlak, maar ook voor het fysieke vlak. Daarom zorgen we voor een goede fundering, dan hoeven we later geen stappen terug te zetten. Of je nou lekker samen in het bos wil gaan rijden of de sport in wil met je paard, je loopt op den duur altijd tegen punten aan als de basis niet goed neergezet is.

In het vervolgtraject voor de (jonge)paarden wordt verder gebouwd op de eerste basis die ze al hebben. Hierin bouwen we de mentale en fysieke basis uit, de nadruk ligt hier op de fysieke ontwikkeling. Een paard dat net ingereden is heeft nog niet de bespiering om een mens lang te dragen. In dit traject leggen we de basis voor de belangrijke vaardigheden en bespiering in het rijden en ga je zelf, onder professionele begeleiding, jouw paard verder doorrijden.

Mentaal

“De algemene basis op mentaal vlak is vertrouwen, respect en om kunnen gaan met spanning.”

Hoewel de focus in het vervolgtraject meer op fysieke vaardigheden ligt, wordt er ook een onderdeel ‘omgaan met spanning’ meegenomen. Het traject is toegankelijk voor alle jonge paarden en/of paarden die extra aandacht aan de basis verdienen. Dit deel wordt dus aangepast aan het paard en wat hij nodig heeft en aankan. 

Fysiek

“De algemene basis op fysiek vlak is een paard dat lekker in zijn lijf zit en nergens ongemak heeft. Vanuit hier bouw je de bespiering op een verantwoorde manier op.”

Voordat we aan het werk gaan met een jong paard zorgen we ervoor dat de voorwaarden voor opbouw van bespiering er zijn. Voor het zadelmak worden zijn mentale oefening, een aantal basale fysieke vaardigheden en het aanleren van hulpen de hoofdzaak. Daarna begint het fysieke werk pas echt. Maar, waar begin je als je paard zadelmak/net ingereden is? Hoe bouw je dit op of hoe ga je verder als je paard in training is geweest en weer thuis komt? In dit traject bouwen we samen de training op zodat je stap voor stap zelf verder kan bouwen met je paard. We kijken, binnen het kader dat er is, per paard en combinatie wat de aandachtspunten en doelen zijn. In de laatste fase maken we een start met de tölt, omdat het daarbij ook zeker belangrijk is dat dit op de juiste manier en met de juiste basis wordt aangeleerd. 

De hulpen

Je paard is in dit geval natuurlijk al ingereden, maar afgezien van de basishulpen is er voor een (jong) paard nog veel te leren in deze fase. In dit traject werken we aan een verdieping van de basishulpen en een uitbreiding van de fysieke vaardigheden en bespiering. We bouwen dit, wederom, stap voor stap op. We zorgen daarmee dat je een stabiele basis bouwt, waardoor je later geen stappen terug hoeft te zetten en je paard zich stabiel kan ontwikkeling in de juiste richting. Aan het eind van het traject wordt ook de basis gelegd om te starten met de tölt. Hoe leuk zou het zijn als je, onder begeleiding, je paard ook nog zelf kan intölten?

Vervolgtraject jonge paarden

Je hebt een jong paard en hij is net zadelmak/ingereden, wat nu? Voortbordurend op het principe ‘een goede basis is goud waard’, dat ook in het jonge paarden traject centraal staat, heb ik dit vervolgtraject vormgegeven op zo’n zelfde manier. 

Dus, heb jij een jong paard dat al wel beleerd is, maar nog niet doorgereden? Of een wat ouder paard en wil je, om watvoor reden dan ook, terug naar de basis? En, wil je graag zelf aan de slag met je paard? Dan is dit traject misschien wel wat voor jou! 

Startweekend: Analyse & vervolgplan per paard en basis in grondwerk voor de rest van het traject.

Lesdag 1: Basishulpen en voorwaarden te paard.

Lesdag 2: Basistechnieken voor fysieke opbouw (o.a. grondwerk)

Lesdag 3: Nageven, stelling & buiging

Lesdag 4: Omgaan met spanning (o.a. grondwerk)

Lesdag 5: Uitbreiding basishulpen & buiging

Lesdag 6: Voorwaarden tölt

Lesdag 7: Start tölt (als mogelijk)

Wat is jou investering?

De kosten zijn 1195 euro in totaal. Daarvoor krijg je:

  • Startweekend inclusief eten & overnachting voor ruiter & paard.
  • 7 lesdagen inclusief lunch
  • Extra begeleiding als nodig aan de hand van filmpjes die je in kan sturen.
  • Een eindverslag met tips voor de toekomst, toegespitst op jouw paard.

Ook als je al begonnen bent, maar toch extra aandacht wil besteden aan de basis is dit traject zeer geschikt. Groepen worden gepland bij 4 of meer aanmeldingen. Aanmelden kan dus altijd, plannen doen we bij voldoende aanmeldingen samen.

Ook het vervolgtraject kan, vanaf 4 personen, op locatie gegeven worden.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Dit kan via onderstaande contactformulier.

*CONTACT

Interesse in het vervolgtraject?

Neem dan geheel vrijblijvend contact op. Dat kan via het contactformulier of je kunt direct contact opnemen via email of telefoon.

Lara ter Mors

Trainer & instructeur

+31 (0)6 - 538 44 500

info@melodiahorsemanship.nl

Maandag - vrijdag 8 AM - 6 PM

Mariahout, Noord-Brabant

Verstuur bericht