Veel probleemgedrag komt voort uit angst en/of lichamelijk ongemak. Het paard heeft iets meegemaakt en heeft bepaald gedrag aangeleerd om ermee om te gaan. Vaak levert het probleemgedrag iets ‘positiefs’ op voor het paard (bijvoorbeeld het vluchten voor de angst). Het is aan mij om te onderzoeken waar het gedrag vandaan komt en welke oplossing ervoor gevonden kan worden. Daarbij wordt altijd eerst onderzocht of er sprake is van lichamelijk ongemak. In 80% van de gevallen waarbij sprake is van een paard met probleemgedrag speelt dit mee. Daarom werken wij nauw samen met een goed opgeleide osteopaat. Verder ligt de basis in vertrouwen en respect, vanuit daar kijken we verder. De belangrijkste voorwaarden voor het omgaan met een paard waar sprake is van ‘probleemgedrag’ zijn voor mij; rust, ruimte, regelmaat, duidelijkheid en beweging.

Vragen over gedrag van je paard? Ik help je graag! Mail naar info@melodiahorsemanship.nl.

“Het is super fijn om training te krijgen bij Melódía Horsemanship. Lara kijkt samen met jou wat je doelen zijn en hoe die bereikt kunnen worden, maar ze kijkt ook naar wat je paard nodig heeft.
Zo ga je samen stap voor stap met rust en regelmaat zorgen dat je doel bereikt kan worden. Ze legt veel uit over wat jij doet en hoe je paard daarop reageert, maar ook wat je paard doet en hoe jij daar weer op reageert. Zo ontstaat er steeds wat meer bewustzijn over wat er nou in de samenwerking tussen jou en je paard gebeurd. Hierdoor kun je elke keer weer een stukje doel bereiken. Door deze trainingen ben ik veel zelfverzekerder geworden, ik en mijn paard kunnen nu veel beter communiceren en hierdoor kunnen we alles overwinnen!”