Doel of middel?
Grondwerk is alles wat je naast je paard, samen met je paard, doet. Longeren, vrijheidsdressuur, loswerken, dubbele lange lijnen, lange teugelwerk, enzovoort. Maar zijn deze oefeningen een doel op zich? Of doen we dit met een hoger doel, en is het dus een middel?

Voor mij is grondwerk een middel. Ik doe grondwerk met paarden, maar wel met een doel. Zijn ze onder het zadel niet voorwaarts? Reageren ze niet goed of snel genoeg op bepaalde hulpen? Hebben ze moeite met stelling en buiging? Zijn ze nog niet ingereden? Dan ga ik naast het paard aan het werk om een basis te leggen voor het rijden. Wordt het dan opgelost door enkel grondwerk te doen? Nee, de laatste stap is toch altijd het rijden en daar verder werken. Grondwerk is wel de basis. Wordt die basis goed gelegd, dan zijn alle vervolgstappen makkelijker en fijner voor paard en ruiter.

Kortom, grondwerk is erg leuk als afwisseling en zeker goed als opbouw naar het rijden of om rijtechnische problemen op te lossen. Kijk wat je paard nodig heeft en ga samen aan de slag. Hulp nodig? Mail naar info@melodiahorsemanship.nl.